Na medische gezichtsmaskers nu ook filtermateriaal volledig van eigen bodem
Fotobijschrift, (vlnr): Mark Bakermans, directeur Dutch PPE Solutions, Bas Kivit van Haaften, manager Zuyderland ziekenhuis en Carel Fitie, bestuurslid Dutch PPE Solutions.

Na medische gezichtsmaskers nu ook filtermateriaal volledig van eigen bodem

7 mei 2021

Dutch PPE Solutions, de joint venture van Koninklijke DSM en VDL Groep, start vandaag met de productie van virusfilterend materiaal voor FFP2- en IIR-gezichtsmaskers in een door DSM nieuw gebouwde fabriek in Geleen. Dutch PPE Solutions is het eerste bedrijf dat professionele gezichtsmaskers produceert mét filters die volledig in Nederland zijn gemaakt. Met de productie op eigen bodem van de kritische filterlaag, meltblown polypropyleen, is Nederland minder afhankelijk van voorraden van buiten Europa en kunnen professionals in de zorg en in andere branches te allen tijde veilig hun werk doen.

Dutch_PPE_Solutions_facemask_hospital.jpg

De opening vandaag van de eerste productielocatie van meltblown polypropyleen in Nederland vergroot de weerbaarheid tegen stijgingen in de vraag naar medische gezichtsmaskers en onderliggend materiaal. Het hoogwaardige filtermateriaal wordt vervaardigd van biobased grondstoffen (gebruikte frituurolie) en de machines draaien volledig op groene elektriciteit. Dutch PPE Solutions heeft de ambitie het meest duurzame filtermateriaal voor FFP2- en IIR-gezichtsmaskers te produceren.

In recordtijd van idee tot duurzame en grootschalige productie

De meltblown polypropyleenfabriek in Geleen is in recordtempo gebouwd. Het hele proces van idee, planning, constructie, bouwen en testen tot grootschalige productie heeft slechts enkele maanden geduurd. In januari 2021 heeft Dutch PPE Solutions de eerste gezichtsmaskers geleverd met daarin filtermateriaal van een buitenlandse leverancier. Vanaf vandaag is het filter met meltblown polypropyleen van Dutch PPE Solutions ook beschikbaar voor andere klanten in Europa.

VDL en DSM hebben in september 2020 hun krachten gebundeld om de afhankelijkheid van een klein aantal internationale leveranciers te verminderen en een productieketen in Nederland op te zetten. DSM en VDL hebben miljoenen euro’s geïnvesteerd in productiematerieel voor de vervaardiging van gezichtsmaskers en in de nieuwe productielocatie voor meltblown polypropyleen, de stof voor de kritische filterlaag. De joint venture heeft enkele tientallen mensen in dienst op de productielocaties in Geleen en Helmond. 

Ondernemerschap

Het Nederlandse bedrijf MedProtex, producent van IIR-chirurgische gezichtsmaskers, is de eerste externe klant van het filtermateriaal van Dutch PPE Solutions. Cyrille Depondt, directeur Medprotex: “Voor een duurzame, transparante en toekomstbestendige productieketen van persoonlijke beschermingsmiddelen is het essentieel dat wij dicht bij huis over grondstoffen kunnen beschikken. De fabriek die Dutch PPE Solutions vandaag opent, getuigt van ondernemerschap en vormt het bewijs dat we in staat zijn om ons te wapenen tegen toekomstige pandemieën. Bij Medprotex vinden we korte, duurzame ketens en transparantie belangrijk. Dutch PPE Solutions voldoet aan die eisen. Dat is precies waarom wij hun meltblown polypropyleen filtermateriaal voor onze producten gebruiken. Deze krachtige samenwerking is Made in Holland, en creëert waarde op economisch, sociaal en ecologisch gebied.”

Levering

Pieter Wolters, bestuurslid Dutch PPE Solutions: “In de strijd tegen het coronavirus was het eerste doel van DSM en VDL om hulp te bieden en direct actie te ondernemen waar dat het hardst nodig was. Tijdens de eerste maanden van de pandemie is ons duidelijk geworden welke risico's er zijn als je volledig afhankelijk bent van buitenlandse leveranciers en dat het onze toekomstige gezondheid en veiligheid ten goede komt als we ook lokaal productiecapaciteit inzetten. We hebben toen beloofd daar wat aan te doen. Nu doen we die belofte gestand. Met de meltblown polypropyleenfabriek in Geleen en de productielijnen voor gezichtsmaskers in Helmond hebben we voldoende levering van gezichtsmaskers en de toelevering van alle benodigde componenten in West-Europa verzekerd. Zo bieden we robuuste, betrouwbare en hoogwaardige persoonlijke beschermingsmiddelen aan zorgprofessionals en de bevolking."

Ga hier op virtuele toer in de nieuwe meltblown polypropylene fabriek in Geleen.

Over Dutch PPE Solutions

Dutch PPE Solutions is een joint venture van VDL Groep en Koninklijke DSM. Het bedrijf produceert hoogwaardige medische gezichtsmaskers en filtermateriaal dat volledig in Nederland wordt vervaardigd. De joint venture helpt in het voorzien in de urgente behoefte om de wereldwijde, grootschalige productie en toeleveringsketens van persoonlijke beschermingsmiddelen te diversificeren en de afhankelijkheid van een beperkt aantal producenten te verminderen. De prioriteit ligt in eerste instantie bij de gezondheidszorg en de productie wordt stapsgewijs uitgebreid met gezichtsmaskers voor professionals in andere sectoren zoals het openbaar vervoer, scholen en onderwijsinstituten, en productiebedrijven of andere afnemers in heel Europa. De strategie van de joint venture draait om betrouwbaarheid, beschikbaarheid, kwaliteit en een maatschappelijk verantwoorde prijsstelling. www.dutchppesolutions.com

Over VDL Groep

Kracht door samenwerking. Dat is de basis van VDL Groep, een internationaal industrieel familiebedrijf gevestigd in Eindhoven. Het bedrijf werd in 1953 opgericht door Pieter van der Leegte. Aanvankelijk was VDL Groep specialist in metaalbewerking. In 1966, toen Pieters zoon Wim van der Leegte het bedrijf overnam, is het portfolio aangevuld met kunststofverwerking, de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen en hightech-toelevering voor – onder andere – de halfgeleiderindustrie. Inmiddels is VDL Groep groot in toeleveringen en halffabrikaten, maakt ze eigen eindproducten zoals veersystemen, de geautomatiseerde inrichting van autofabrieken, warmtewisselaars en containerhandlingsystemen. Daarnaast is het familiebedrijf eigenaar van de enige personenautofabrikant in Nederland waar voor derden seriematige assemblage plaatsvindt. VDL Groep innoveert door een combinatie van vakmanschap, ondernemerschap en hoogwaardige machines. De bedrijvengroep combineert de slagkracht van een multinational met de platte organisatie en de open informele werksfeer van een familiebedrijf waar doorgroeimogelijkheden en continuïteit centraal staan. VDL Groep biedt werkgelegenheid aan meer dan 15.000 medewerkers en is actief in 20 landen. De groep omvat 107 werkmaatschappijen, elk met een eigen specialisme, die nauw samenwerken. In 2020 bedroeg de gecombineerde jaaromzet  4,686 miljard euro.
Meer informatie: www.vdlgroep.com

Over DSM

Koninklijke DSM is een wereldwijd, ‘purpose-led’ bedrijf dat vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaam leven. Het doel van DSM is om het leven voor iedereen mooier te maken. Met zijn producten en oplossingen pakt DSM een aantal van ’s werelds grootste uitdagingen aan en creëert tegelijkertijd economische, ecologische en maatschappelijke waarde voor alle belanghebbenden: klanten, werknemers en aandeelhouders, en voor de samenleving als geheel. DSM levert innovatieve oplossingen voor voeding, diervoeding, persoonlijke verzorging en aroma's, medische apparatuur, groene producten en toepassingen, en nieuwe mobiliteit en connectiviteit. DSM en zijn gelieerde ondernemingen zijn goed voor een netto jaaromzet van ongeveer 10 miljard euro en bieden werk aan ongeveer 23.000 mensen. Het bedrijf werd in 1902 opgericht en is genoteerd op Euronext Amsterdam.
Meer informatie: www.dsm.com.

Over MedProtex

Het Nederlandse bedrijf Medprotex vervaardigt CE-gecertificeerde chirurgische gezichtsmaskers type IIR. Op hun locatie in Maastricht produceert Medprotex meer dan één miljoen mondkapjes per week voor Nederlandse zorgprofessionals. Als leverancier voor de Nederlandse overheid (LCH) draagt het bedrijf direct bij aan de bescherming van zorgprofessionals in heel Nederland. Bij Medprotex staan duurzaamheid, innovatie en hoogwaardige kwaliteit tegen concurrerende prijzen centraal in hun strategie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Communicatie VDL Groep
Miel Timmers, woordvoerder                                     
tel. + 31 (0)6 14 76 70 66        
e-mail: m.timmers@vdl.nl 

Communicatie DSM
André van der Elsen, woordvoerder
tel. + 31 (0) 45 578 24 21
e-mail: media.relations@dsm.com

Terug