VDL presenteert uniek laadplein in Valkenswaard

VDL presenteert uniek laadplein in Valkenswaard

25 mei 2018

VDL Groep versterkt zijn positie als elektrificatiespecialist van zwaarder vervoer. Op het terrein van VDL ETS (Enabling Transport Solutions) in Valkenswaard is vandaag, vrijdag 25 mei, een unieke laadlocatie voor elektrische voertuigen in gebruik genomen. Maximaal zeven voertuigen kunnen tegelijkertijd op verschillende manieren worden opgeladen. De snelheid waarmee de transitie naar duurzame transportoplossingen plaatsvindt, maakt het noodzakelijk nog meer inzicht te verkrijgen in de totale keten van elektrisch zwaarder vervoer. Dat inzicht is van groot belang om de leidende positie van VDL Groep als specialist in de elektrificatie van zwaardere transportmiddelen verder uit te bouwen.

Snel-laad oplossingen zijn cruciaal om tot een optimale Total Cost of Ownership (TCO) te komen, een van de speerpunten van VDL Groep. Met TCO worden de totale kosten bedoeld van een voertuig tijdens de gehele gebruikscyclus.

Modulair

Om verschillende autonome systemen, oplossingen en laadapparatuur met elkaar te laten communiceren of samenwerken, is het testlaadplein modulair opgebouwd. De meest recente laadapparatuur van de belangrijkste leveranciers is aanwezig en kan aan de verschillende snel-laad verbindingen worden gekoppeld. Naast de standaard en vloeistof gekoelde laadstekkers zijn er verschillende pantograaf-oplossingen beschikbaar. Zo kan er onder de vier snel-laadlocaties gelijktijdig worden getest met zowel op het voertuig gemonteerde pantografen, alsook pantografen die aan de infrastructuur zijn bevestigd. Met een totaal beschikbaar vermogen van 1,4MW kan er zonder problemen met laadvermogens tot 600kW en laadstromen tot 1000A worden getest. Ter vergelijk: een bijzondere thuislader voor personenauto’s laadt maximaal 11kW.

Transitiepartner

“Dit laadplein zal de doorontwikkeling van verschillende oplaadsystemen en de interactie daartussen verder brengen waardoor VDL zijn leidende positie als transitiepartner op het gebied van zwaarder elektrisch vervoer zal versterken”, benadrukt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. “Met het monitoren en testen van de verschillende systemen wordt informatie verzameld die zorgt voor een beter advies voor onze klant. De samenwerking tussen verschillende VDL-bedrijven en onze strategische partners rond laadsystemen en energieopslag biedt een duidelijke meerwaarde. De verdere optimalisatie van deze oplossingen beperken de risico’s bij implementatie en reduceren de kosten voor de klant. Dit zal uiteindelijk de transitie naar schoon vervoer versnellen en daar profiteren we allemaal van.” 

Ontladen

Uniek aan het systeem op het laadplein bij VDL ETS is dat het niet alleen mogelijk is voertuigen op te laden, maar deze via de laadinfrastructuur ook te ontladen. Na het ontladen wordt de energie in een stationair batterijpakket opgeslagen. Met dit energieopslagsysteem worden niet alleen laadsystemen getest, maar wordt ook versneld inzicht verkregen in de veroudering van batterijsystemen en mogelijkheden om batterijen een ‘tweede leven’ te geven. Daarnaast biedt het systeem goede mogelijkheden om de belasting van laadsessies op het elektriciteitsnet verder te onderzoeken.

“Dit vooruitstrevende laadplein geeft VDL de mogelijkheid alle nieuwe laders te testen zodra of voordat ze op de markt komen conform alle toekomstige standaarden en eisen aan veiligheid”, stelt directeur Menno Kleingeld van VDL ETS. “De mogelijkheid om voertuigen ook te ontladen in energieopslag zorgt ervoor dat laad-ontlaadcycli sneller kunnen worden doorlopen zonder excessieve energieverspilling of het onnodig verouderen van de batterij.”

VDL ETS   

VDL ETS (Enabling Transport Solutions) is onderdeel van VDL Groep en richt zich op het onderzoeken, ontwikkelen, protobouwen en testen van nieuwe concepten voor met name de aan transport gerelateerde activiteiten van VDL-bedrijven. Het doel is om milieuvriendelijke, innovatieve hard- en software oplossingen te ontwikkelen onder andere op het gebied van elektrisch vervoer (e-mobiliteit), batterijtechnologie, laadinfra, energieopslag, connectiviteit, automatisch geleide voertuigen (AGV’s), geleidings- en navigatietechnologie. Bij VDL ETS werken ongeveer honderd medewerkers.  

Terug naar overzicht